Femåriga Noah Edlund från Vilhelmina föddes med en CP-skada som ger honom kramper från nacken och nedåt. Foto: SVT

Avslår ansökan – Noah får ingen assistansersättning

Publicerad

Försäkringskassan avslår ansökan om assistansersättning för cp-skadade Noah i Vilhelmina.

SVT berättade igår om femåriga Noah i Vilhelmina som föddes med en CP-skada som ger honom kramper från nacken och nedåt. När pappan Tommy fick höra talas om en elektrodress som kunde hjälpa sonen startade han en insamling på sociala medier som blev väldigt lyckad.

Parallellt med detta så söker också familjen assistansersättning. I dagarna fick man besked från Försäkringskassan som avslår ansökan. Enligt deras sammanlagda bedömning överstiger inte Noahs grundläggande behov 20 timmar.

– Det är skandalöst. Han kan inte göra något själv överhuvudtaget. Vi vill att Försäkringskassan ska komma hem och få träffa honom för att se hur det är med Noah och inte bara bedöma hur lång tid det tar med det ena och det andra och förstå att han behöver tillsyn hela tiden, säger mamma Veronica Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.