Foto: SVT

Barncancerfonden: Stödet till familjer där barn drabbats av cancer brister

Publicerad

Stödet till familjer där barn drabbats av cancer brister – detta menar Barncancerfonden.
Nu pågår en nationell kartläggning av hur stödet ser ut och hur det kan förbättras.
– Vi har nationella utmaningar när det gäller att ge stöd till cancersjuka och deras familjer, säger Yvonne Nordlind, chef för råd och stöd vid Barncancerfonden.

Omkring 300 barn insjuknar varje år i cancer. De sex cancercentra som finns över landet, är samtliga väl rustade för att behandla cancer, men när det gäller stödet för barn och deras föräldrar finns det mycket att göra enligt Barncancerfonden.

– Vi djupdyker nu för att få en bild av vad de olika universitetssjukhusen kan behöva för extra hjälp för att förebygga psykosocial ohälsa som ofta blir följden även om själva cancern botas, säger Yvonne Nordlind, chef för råd och stöd vid Barncancerfonden.

Yvonne Nordlind beskriver att man redan idag har syskonstödjare och andra insatser som ska hjälpa familjer som hamnar i stress med stora svåra beslut när något av barnen drabbas av sjukdomen med långvariga sjukhusperioder som följd.

”Hoppas bli en förebild för barnvård”

Hon menar att det dock återstår mycket arbete och det kan handla om att alla ska få möjlighet att följas hela vägen genom kurator eller psykologstöd.

– Vi hoppas på sikt kunna bli förebild för annan barnvård genom att gå före och vill förstås också att politikerna får upp ögonen för att detta är en viktig satsning, säger Yvonne Nordlind.

Samarbetet med kartläggningen mellan barncancervården vid regionerna och Barncancerfonden ska vara klar före sommaren. Och redan till höst hoppas man kunna göra riktade insatser för familjerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer