Foto: TT

Barnen kan behöva bussas sex mil för att lära sig simma

Publicerad

Kaklet hänger löst i bassängen och renoveringsbehovet är stort. Därför kommer en ny simhall att byggas i Vindeln. Men på grund av oenighet om var badhuset ska ligga kommer bygget att fördröjas – vilket kan få stora konsekvenser.

– Det råder fortfarande viss oenighet om var det nya badhuset ska ligga, så vi fortsätter utreda de olika alternativen, säger kommunalrådet Mathias Haglund (S) efter dagens möte där kommunsstyrelsens arbetsutskott diskuterat frågan i Vindelns kommun.

De två olika platser det ännu står emellan är fritidscentrum, där andra föreningar också skulle kunna dra nytta av ett nybygge, eller som tidigare – i anslutning till Renforsskolan.

Fördröjning kan medföra stora konsekvenser

Att politikerna dröjer med sitt beslut kan innebära att Vindelnbarnen som ska lära sig simma efter nästa sommar kan behöva komma att bussas till Bjurholm för simundervisning.

– Vi får försöka klara det på något vis, om vi inte får ytterligare dispens att använda den vi har, säger kommunalrådet Mathias Haglund (S).

Vindelborna fick tycka till om investeringen

Simhallen som är en storinvestering som också innebär att det behöver byggas parkeringsplatser har även diskuterats i så kallade medborgardialoger där Vindelborna fått tycka till.

Badet som ska byggas och som ska ersätta den redan uttjänta simhallen kommer att kosta omkring 50 miljoner kronor. Tills vidare har man sökt dispens att få behålla den gamla simhallen fram till och med juni nästa år.

– Det är viktigt vid en så här stor investering att vi verkligen utreder, för den simhallen ska i sin tur fungera i kanske femtio år, säger kommunalrådet som är för att det utreds vidare hur ett bad vid fritidscentrum kan förverkligas.

– Det finns en del komplikationer med detaljplanen där, flaggar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.