”Det har gått som planerat och vi har inte haft någon bilförlossning”, säger Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet Västerbotten och fritidspolitiker för Moderaterna. Foto: SVT/TT

Barnmorskeförbundet i Västerbotten om julhelgerna: Ingen har behövt föda i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele BB har varit stängt under jul- och nyårshelgerna. Istället har gravida i inlandet fått resa till Umeå eller Skellefteå för att föda.

Men trots fler patienter har förlossningvården vid kusten fungerat ganska bra enligt Barnmorskeförbundet.

– Det är ingen som har behövt föda i bilen, säger barnmorskeförbundets ordförande Erika Häggblad.

Under helgerna har gravida fått resa till kusten för att föda, i vissa fall en resa på omkring 40 mil. Inna Persson i Nästansjö fick åka 26 mil med värkar när förlossningen startade tidigare än beräknat.

Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet Västerbotten och fritidspolitiker för Moderaterna, anser att det är orimligt att gravida ska behöva åka så långt. Men bortsett från det har förlossningsvården fungerat ganska bra under helgerna.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Det har gått som planerat och vi har inte haft någon bilförlossning, säger Erika Häggblad och fortsätter:

– Det som jag fått information om är att det har fungerat ganska bra och det har inte varit något strul.

Lättad att inget allvarligt hänt

Hon och kollegorna är glada över att det fungerat så pass bra som det gjort.

– Jag är så klart lättad över att det inte har hänt några stora allvarliga saker. Sen kan man fortfarande tänka på kvinnorna som behövt åka så långt, vi vill inte ha det så. Och vi vill förstås heller inte jobba ihjäl oss.

Att det fungerat bra under julhelgerna håller även Karin Järback med hon. Hon är Vårförbundets representant i Västerbotten och barnmorska på förlossningen i Umeå.

– Det har löpt på och inte varit så mycket ökad belastning för personalen. Vi har också haft en barnmorska i Lycksele som arbetat jour och kunnat göra bedömningar. Det har varit bra ur vår synvinkel. Men jag kan förstås inte tala för hur kvinnorna tycker att det har varit, det kan ju vara en stressad situation för dem.

Saknar fast personal

Men läget framöver för förlossningsverksamheterna i länet oroar. Enligt Karin Järback bygger mycket på flexibiliteten hos den personal som nu finns.

– Det är ett skört läge i Lycksele med få som har sin fasta tjänst där. Verksamheten bygger på hyrbarnmorskor och frivillighet från framförallt Umeås personal att bemanna och rotera i länet.

Även Erika Häggblad vid Barnmorskeförbundet pekar på att mer fast personal behövs.

–  Vi behöver dammsuga hela Sverige för att få personal. Vi behöver både locka folk att bo på orten och jobba kvar här. Det är ohållbart med stafettbarnmorskor, säger Erika Häggblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet