Foto: SVT

Basketspelare ska göra äldre mindre ensamma

Publicerad

Elitbasketspelare har i ett pilotprojekt utbildats som volontärer för att hjälpa ofrivilligt ensamma i Umeå. En av dem är Anton Leth, 21, i Umeå BSKT. Nu skrivs volontärarbetet in i sponsorkontrakt och fler volontärer från andra idrottsföreningar utbildas.

Anton Leth har som volontär bland annat styrketränat med en äldre man samt gått promenader med en dement man som inte kunde ta sig ut så ofta som han ville.

– Det ger en känsla av att hjälpa till. Man märker att det är många som är ensamma och att många upplever det som väldigt tråkigt och obehagligt att inte ha någon att vända sig till.

Fler ska bli volontärer

Att få in volontärarbetet som en del i sponsorkontrakten gör att man slår två flugor i en smäll, menar Anders Hugosson, marknadschef vid kommunala bostadsbolaget Bostaden, som är en av sponsorerna.

– Det är en vettig sysselsättning för våra elitidrottare samtidigt som vi verkligen hoppas att det kan göra skillnad för ensamma äldre.

Skeptiska i början

Till en början har Umeå BSKT utbildats som volontärer av Frivilligcentralen i Umeå. Men nu ska även spelare i Umeå IK och IBK Dalen engageras.

Michael Jalmby, ordförande för Umeå BSKT säger att många av basketspelarna till en början var lite skeptiska.

– Det handlar väl om tid. Många spelare vill lägga fokus på träning och vila, men sedan när de faktiskt har varit ute och sett vad en halvtimme i veckan kan göra för nytta så har de varit jättepositiva.

Hör Anton Leth berätta om sitt volontärarbete i klippet ovanför!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.