Foto: SVT

Trots succé på planen är laget i stor kris

Uppdaterad
Publicerad

Basketlaget Udominate har stora sportsliga framgångar, etta i ligan och ännu obesegrade inför sista matchen i kväll. Däremot går det sämre när det gäller ekonomin. Laget har över en miljon i skulder.

Det handlar om skatteskulder som gått vidare till Kronofogden, men också om skulder till Umeå kommun.

Joakim Génetay är styrelseledamot och talesperson för Udominate. Han är något tyngd inför det kärva ekonomiska läget. Och det är inte helt utan anledning.

– Ja vi har sammanlagt över en miljon i skatteskulder och skulder till Umeå kommun. En del har tyvärr gått till Kronofogden och vi måste in med en viss summa i slutet av de här månaden, säger Joakim Génetay.

LÄS MER: Topplaget har drygt en miljon i skuld

Flera anledningar till ekonomikrisen

Anledningen till att det just nu är extra kärvt är att publiken har svikit, men också att det inte riktigt gick som det var planerat vid säsongstarten i höstas. Det skar sig rejält mellan spelarna och tränaren. Klubben löste ut henne och det blev dyrt.

– Vi fick en rejäl extra kostnad med att lösa ut den gamla tränaren, säger Joakim Génetay.

LÄS MER: Udominate har tvingats böta – efter varje match

Hoppas på klirr i kassan

Folkpartiets gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen Peder Westerberg är också ordförande i Udominate och sitter således på dubbla stolar. Men den skrala ekonomin i basketklubben vill han inte kommentera.

Nu hoppas ledningen för klubben att slutspelet ska ge klirr i kassan och att det sedan ska bli ordning och reda.

– Med det lag vi har och de förutsättningar vi har är jag inte orolig. Vi kommer att betala de här skulderna och vi ska se till att vi inte kommer i den här situationen igen, säger Joakim Génetay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.