Udominate från Umeå ställs mot seriesuveränen Luleå. Foto: Bildbyrån

Topplaget har drygt en miljon i skuld

Uppdaterad
Publicerad

Med en match kvar i damernas basketliga har Udominate gått obesegrade genom grundserien. Men ekonomiskt har det inte gått lika bra. De skulder som redan för ett år sedan uppgick till drygt en halv miljon har nu växt till det dubbla.

I april i fjol visade SVT:s granskning att laget hade drygt en halv miljon kronor i skulder till både Umeå kommun och Kronofogden. Och laget har fortfarande inte kommit till rätta med sina ekonomiska problem, tvärtemot har skulderna ökat.

I november bröt laget med deras huvudtränare Tamara Ruzic och stod därefter utan steg 4-licensierad tränare fram till i mitten på februari. Det innebar att laget fick böta varenda match, men vad den sammanlagda bötessumman uppgick till är något som ingen har koll på, enligt lagets team manager Oscar Stenberg.

– I runda slängar kanske det är 30.000-50.000 kronor, sa han till SVT Nyheter Västerbotten i slutet på februari.

Skulderna kan växa

Nu har Folkbladet/Västerbottens-Kuriren Sport gjort en granskning som visar att Udominates skulder nu uppgår till 1 012 788 kronor. Av den summan är det skulder till Umeå kommun på 332 434 och utöver det har de stora skatteskulder som hamnat hos Kronofogden. Skatteverket har skickat vidare fakturor till Kronofogden till ett sammanlagt värde av 235.675 kronor. Utöver det är det ytterligare 430.929 kronor som förfallit till betalning hos Skatteverket. De har ett betalningskrav från UT Transport på 13.750 kronor och dessutom 16 avslutade betalningsförelägganden registrerade hos Kronofogden.

Udominate har till den 27 mars på sig att betala till Skatteverket, klarar de inte av det kommer ytterligare drygt 430.000 kronor i skuld att hamna hos Kronofogden.

Arbetar med budgetfrågan

Joakim Génetay i klubbens styrelse förklarar för tidningen att skulderna bland annat beror på att de haft mindre publik än vad de budgeterat för och att en del sponsorer släpat efter. Men enligt honom arbetar de för att bli kvitt skulderna.

– Långsiktigt är det inte hållbart, men vi har en bra dialog med Kronofogden. Vi jobbar med budgeten till nästa år för att komma ikapp, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.