Foto: NRK

Norska gränsen öppnar – Hemavan redo för norsk rusning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Norges utrikesdepartement att gränsen till Västerbottens län kommer öppna natten mellan fredag och lördag. Köpcentret Bayhill i Hemavan är förberett på en norsk anstormning. På grund av coronaviruset stängdes gränsen till Norge i mitten på mars.

Bayhill jobbar för att ta emot de norska gästerna. Det gäller skyltning om avstånd, eventuellt en vakt som ska övervaka ingången samt en ökad volym av varor. Det gäller för Fica, Ica fjällboden och Bayhill kiosk och tobak. 

– Vi är fullt medvetna att vi måste reagera kraftfullt för att skydda våra medarbetare och kunder, säger Nils Wikberg, köpman för Bayhill.

Coronaviruset i Västerbotten

”Tappat 75 procent av omsättningen”

Det har varit ett tufft år för orten i och med att norrmännen inte har rest till Sverige. Enligt Nils Wikberg är norrmännen den viktigaste kunden för Bayhill och han ser fram emot att gränsen snart öppnar.

– Blir det av så blir vi jätteglada. Vi jobbar med all sorts turism men när norskarna kommer över gränsen utger de den största volymen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet