– Vi går på knäna här, turismen är uppbyggd kring norrmännen, säger Agneta af Ekenstam, ordförande för Hemavan Tärnabys näringsförening. Foto: Johansen, Erik

Västerbotten får fortsätta vänta på att Norgegränsen ska öppna

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten ser ut att få vänta ytterligare någon vecka innan gränsen till Norge kan öppnas. Länet har haft ett för högt antal smittade sett till de krav som den norska regeringen utgår från. Samtidigt väntas gränsen öppna Värmland som har gräns till Norge.

Under fredagen kommer den norska regeringen att ge nya resebesked, men Västerbotten kommer mest troligt inte att finnas med på listan, enligt norska public service-bolaget NRK.

Anledningen är bland annat att Västerbotten har för många fall sett till 100 000 invånare. Kriteriet som är satt av den norska regeringen är max 20 nya fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, och där har Västerbotten 45 nya fall enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det enda län som uppfyller kravet på ett tillfredsställande sätt är Värmland, de nya siffrorna var inte en trevlig läsning, säger norske infektionsexperten Ørjan Olsvik om siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

Olsvik trodde innan han såg siffrorna att Västerbotten skulle kunna öppna men det tror han inte längre sett till de 45 nya fallen.

Tidigare har smittskyddsläkaren i Västerbotten, Gunilla Persson, sagt att den stora ökningen fall på sista tiden berott på att antalet självtester också ökar.

Ytterligare krav som inte uppfylls

Det är även ytterligare ett krav som Västerbotten inte klarar vilket är antalet nya positiva tester den senaste veckan. Där är gränsen fem procent, men länet hade under föregående vecka sju procent.

Det ska dock noteras skriver NRK att det görs en helhets bedömning där både det positiva och negativa vägs in i beslutet. Besked om vilka län som Norge öppnar mot kommer klockan 14.00 under fredagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet