Hör om beslutet att införa besöksstopp på BB Foto: Christine Olsson, TT / Linnea Ehlin, SVT

Besöksförbud på BB i hela Västerbotten – vill minska smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en vecka tillbaka är det totalstopp på länets sjukhus för partners som vill följa med sin nyförlösta kvinna med bebis till BB. Detsamma gäller läkarbesöken efter bebisen är född, och ultraljud innan förlossningen. Och har partnern några symptom som kan kopplas till covid-19 får hen inte följa med på förlossningen heller.

Beslutet togs måndag den 23 mars, efter en tids överläggande, enligt Anna-Carin Wihlbäck, överläkare vid centrum för obstetrik och gynekologi, Norrlands univeristetssjukhus.

– Vi måste göra vad vi kan för att begränsa smittan i samhället, säger hon. 

Coronaviruset i Västerbotten

Besöksstoppet innefattar BB, BB-hemvård (där bebisen bland annat undersöks av läkare efter förlossningen), specialistmödravården (där ultraljuden görs) och andra mottagningsbesök på sjukhuset. Restriktionerna gäller på samtliga tre sjukhus i Västerbotten.

Förkyld partner missar födseln

Om partnern är krasslig när det är dags för förlossning, med infektionssymptom som kan kopplas till covid-19, så får hen inte vara med under förlossningen.

– Men det går alldeles utmärkt att ha en annan frisk närstående med sig under förlossningen.

Anna-Carin Wihlbäck har förståelse för att vissa blivande föräldrar är besvikna.

– Vi är väl alla besvikna på att det här har hänt. 

Hör överläkare Anna-Carin Wihlbäck berätta varför besöksförbudet har införts och vilka reaktioner det har väckt , i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet