Arkivbilder. Foto: SVT

Behöver mer pengar för att utreda Norrbotniabanan

Publicerad

Länsstyrelsen har inte resurser för att göra de miljöprövningarna som behövs för Norrbotniabanan. Mer pengar har efterfrågats av regeringen för detta – men än så länge har man inte fått något gehör.

Länsstyrelsen i Västerbotten har flera tunga miljöprövningar som ska göras under 2018. Bland annat handlar det om batterifabriken i Skellefteå, vindparker, gruvor och en utbyggnad av Skellefteå flygplats.

De sex järnvägsplaner som ska granskas inför bygget av Norrbotniabanan riskerar nu att hamna på hög.

Norrbotniabanan

– Vi är skyldiga att ta de prövningar i den ordning de kommer in. Vi har inte de resurser och den kompetens som krävs för att jobba med den här typen av miljöprövningar. För att detta inte ska bli en bromskloss har vi sökt om pengar till tre heltidstjänster till prövningarna som gäller Norrbotniabanan, säger Lars Lustig, länsråd vid Länsstyrelsen Västerbotten.

”Vi är lite ängsliga”

Det finns en oro hos länsstyrelsen hur det ska gå om det inte får mer pengar.

– Vi hoppas på det här. Vi behöver extra resurser. Men vi är lite ängsliga för att vi har inte fått besked av regeringen, säger Magdalena Andersson landshövding i Västerbotten.

Totalt handlar det om tre miljoner som länsstyrelsen ansökt om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet