Här är ett av förslagen på hur Skellefteås nya resecentrum kan se ut, när trafiken på Norrbotniabanan börjar rulla. Foto: Skellefteå kommun

Så kan Skellefteås nya resecentrum se ut – fyra bidrag tävlar

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå ska få ett nytt resecentrum. Nu pågår en projekttävling – där fyra förslag har tagits fram. Vinnaren presenterar den 26 april.

Totalt är fyra bidrag med i tävlingen, som nu visas i en digital utställning. En jury ska ta fram en vinnare bland de fyra.

– Vi kommer att se över förslagen som kommit in och göra en bedömning utifrån olika kriterier, säger Emma Johansson, projektledare vid Skellefteå kommun.

Norrbotniabanan

Jury utser vinnaren

Bidragen har tagits fram av olika team, men vilka det är hålls hemligt till dess att vinnaren har utsetts.

– Det är helt anonymt, det är för att vi ska göra en objektiv bedömning, säger Emma Johansson, som också är med i juryn.

Planerad byggstart år 2028

Resecentrumet ska vara klart när trafiken på Norrbotniabanan börjar köras, men när det blir beror på Trafikverket. Förhoppningen är att byggstart av resecentrum kan bli 2028.

– De ansvarar för perronger, vi ska göra själva resecentrumet. Bygget ska alltså synkas med när det börjar gå trafik, säger Emma Johansson.

Det vinnande bidraget kommer att presenteras fredag 26 april.

”Som pärlor på ett band” Foto: Skellefteå kommun
”Välkommen hem” Foto: Skellefteå kommun
”Ett tak 1000 möjligheter” Foto: Skellefteå kommun
”Utsikt över Hjortronlandet” Foto: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet