Belöning för tips om Junselevarg

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rovdjursföreningen utlyser en belöning på 100.000 kronor för den som kan ge upplysningar om Junselevargarna.

Det är Svenska Rovdjursföreningen som utlyst en belöning på upp till 100.000 kronor för upplysningar som kan klarlägga orsakerna till att den riksbekanta Junselevargen och hennes partner försvunnit från sitt revir. Upplysningarna ska leda till att vargarna hittas döda eller levande eller på annat sätt leda till att orsaken till deras försvinnande kan fastställas.

– Vargarna kan inte bara gått upp i rök, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen i ett pressmeddelande. Det är extremt viktigt att få veta vad som hänt med de två vargarna och kan en belöning hjälpa till för att bringa klarhet i deras öde så är det värt pengarna.

Inga spår

Sista spåret efter Junseletiken är möjligen en bild tagen av en privatperson den 20 februari 2014. Länsstyrelsens spårare har, trots intensiva spårningar, inte sett några spår av vargarna sedan i mitten av februari.

Dramatiska händelser

Junselevargen vandrade in till Sverige från Finland 2010 och anses vara genetiskt värdefull för den inavlade svenska vargstammen. Sedan dess har tre beslut om skyddsjakt utfärdats och två av de hanar hon slagit sig ihop med har skjutits. Hon har dessutom flyttats fyra gånger och varje gång vandrat tillbaka norrut till renskötselområdet.

De senaste gångerna har hon återvänt till samma område i Junseletrakten i Västernorrland, ett område som varit kontroversiellt eftersom reviret är beläget inom renskötselområdet.

– Det är av stor vikt att få klarhet i var tiken och hennes partner tagit vägen och det är därför vi utlyser belöningen, säger Ann Dahlerus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssvargen

Mer i ämnet