Arkivbild. Foto: TT

Beredskapsläge inom hemtjänsten – äldre kan flyttas till Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad
Stormen Jan väntas dra in över Västerbottens län under torsdagskvällen. Hårdast väntas ovädret slå i fjällvärlden. I Storuman har man därför börjat säkra upp hemtjänsten.

Den annalkande stormen Jan har gjort att flera av Västerbottens läns fjällkommuner förbereder sig. Bland annat befaras skolskjuts och hemtjänst bli hårt utsatta.

I Storuman har man därför beredskapsläge inom hemtjänsten. Beroende på den befarade stormens utveckling kan det vara så att äldre i byarna riskerar att flyttas till Tärnaby.

– Vi har pratat ihop oss tillsammans med räddningstjänsten tidigare i dag. Vi har beredskap för hemtjänsten och satt igång arbetet med att se över så att äldre ute i byarna kanske får komma in till Tärnaby och sova. Vi har en samverkanskedja igång, säger Madeleine Rinman, kommunikatör Storumans kommun.

”Igång med beredskap”

Skolorna i Storuman kommer hålla öppet på fredagen men samtidigt håller man ett vakande öga på hur stormen utvecklar sig under torsdagen. I väntan på stormen har kommunen uppmanat Storumans invånare att inte ge sig ut i naturen eller trafiken i onödan.

– Det är framför allt hemtjänstens brukare vi har börjat se till så att de har det tryggt och bra. Men vi är igång med beredskapen, säger Madeleine Rinman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Jan

Mer i ämnet