Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förslag om lån till hus i glesbygden bereds på Finansdepartementet. Foto: TT / SVT

Beslut om statliga lån till glesbygdsbyggen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Ett utredningsförslag om statlig garanti för privatlån i glesbygd har legat på Regeringskansliets bord sedan april 2019. Många kommuner i inlandet har sett fram emot liknande beslut för att hjälpa privatpersoner att hitta finansiering till sina hus, men beredningen dröjer.

Förslaget innebär i praktiken att staten kan gå in med egna topplån till de som vill bygga bostäder i glesbygd.

– Det behövs i vår region om man ska kunna bygga. Folk inser inte riktigt att ett hus här i inlandet kostar precis lika mycket att bygga som ett hus där det finns ett marknadsvärde på marken. Där blir det en investering och värdet stiger. Investerar du 3-5 miljoner här sänker du direkt värdet till maximalt en miljon, säger Elin Andersson, verksamhetschef för kommunal utveckling i Norsjö.

Även Karin Malmfjord (S), kommunalråd i Storuman, säger att ett stort problem är möjligheten att få lån för att kunna bygga.

– Det är lika dyrt att bygga i, säg, Tärnaby och Hemavan som att bygga i Umeå. Det är ju inte gratis att dra in vatten och avlopp i glesbygd, det kostar pengar det också.

Förslaget ligger hos Finansdepartementet

Stefan Svensson är ämnesråd på enheten för bostäder och byggande på Finansdepartementet. Han menar att det kan finnas vissa orsaker till att beredningen har dröjt, bland annat att det finns flera frågor som berör ämnet som kan ha påverkan på varandra men också att det inte varit prioriterat under våren.

– Det här året har resurserna helt fokuserats på andra frågor, framför allt saker som rör corona.

Hör mer om förslaget i klippet ovan.

”Finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder på landsbygden”

Boverket fick i uppdrag 2018 att ta fram förslag på åtgärder som underlättade finansieringen av bostadsbyggen på landsbygden.

Det utmynnade i ett slutgiltigt förslag som lämnades in till Regeringskansliet i april 2019, sedan dess har det legat på enheten för bostäder och byggandes bord på Finansdepartementet men beredningen har dröjt.

Förslaget innebär i praktiken att staten kan gå in med egna topplån till de som vill bygga bostäder i glesbygd, eller där produktionsvärdet är högre än marknadsvärdet och bankerna inte ger några lån. Det finns dock ett krav att finansieringen måste täckas till minst 50 procent av ett annat lån, dessutom kommer statens räntenivå ligga högre än bankernas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer