Flera sjukhus har haft problem med den resistenta tarmbakterien Vancomycinresistenta enterokocker, VRE, Foto: Isabell Höjman/TT

Stor spridning av resistenta bakterier – utbrott på sjukhus nu över

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjukhus i landet har haft problem med resistenta tarmbakterier av typen VRE.

I Västerbotten har nästan 100 patienter smittats men nu bedömer landstinget att utbrottet är över.

– Vi törs till slut säga det. Men det har varit besvärligt att bli av med den, säger Anders Johansson, överläkare på vårdhygien.

På flera sjukhus i Sverige har resistenta tarmbakterier av typen Vancomycinresistenta enterokocker, VRE, spridits. Bland annat Huddinge och Nyköpingslasarett av drabbats. På Västerbottens tre sjukhus har ungefär 100 patienter smittats av bakterien under slutet av 2017 och första halvåret av 2018.

– De flesta som bär på bakterien är inte sjuka men det kan bli allvarligt för till exempel patienter med dåligt immunförsvar och gamla patienter, säger Anders Johansson, överläkare på vårdhygien.

Bakterierna är resistenta mot vanlig antibiotika och kan överleva lång tid utanför kroppen och sprids därför väldigt lätt. Men nu bedömer Västerbottens läns landsting att utbrottet är över.

– Ett normalt år brukar vi ha max fyra fall av VRE. Spridning till 100 patienter är inte normalt men nu verkar vi ha fått bukt med det, säger Johansson.

”Krav på att städningen är perfekt”

Landstinget har tagit över 10 000 prover på patienter för att upptäcka och kartlägga bakterien. Man har även skärpt kraven på hygienrutiner och städning.

– Det här ställer oerhört skärpta krav på att städningen är perfekt för att hindra att bakterien sprids, säger Anders Johansson.

Multiresistenta bakterier ökar både nationellt och internationellt.

– Det här är ett tecken på hur vi kommer ha det i framtiden med resistenta bakterier, säger Anders Johansson.

Fakta VRE

VRE (vancomycinresistenta enterokocker) är en grupp tarmbakterier som ofta är ganska harmlösa men som kan få fäste i sår, urinkatetrar med mera. Mest besvär orsakar de i samband med infektion av främmande material inne i kroppen, till exempel hjärtklaffar och proteser.

I de fall VRE finns hos en patient på en sjukhusavdelning kan det lätt ske en smittspridning till andra patienter på avdelningen om de hygieniska rutinerna inte följs.

Sedan VRE beskrevs för första gången i Storbritannien 1988 har bakterierna spridit sig oerhört snabbt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.