– Härligt, nu får jag äntligen pengar, säger Hjalmar Nilsson, elev på industriprogrammet Foto: SVT

Betalar elever 10.000 kronor för praktik

Uppdaterad
Publicerad

Elever på industriprogrammet i Skellefteå får 10.000 kronor i månaden i lön. Det är företagen som betalar och hoppet är att locka fler ungdomar till industrin.

Det är industrimannen Carl Bennet som ligger bakom idén, som nu prövas i Skellefteå och i Halland. Varannan vecka är eleverna ute och praktiserar och varannan är de i skolan.

LÄS MER: Industrin skriker efter folk

Företagen betalar eleverna en lön på 5.000 kr kronor i månaden första året, 7.500 kronor andra året och 10.000 kronor i månaden tredje året. Den summan kan jämföras med den flitpeng på 1.000 kronor som industrieleverna får idag.

– Vi tror att det är en win-win-situation både för oss och eleverna. Det är ett sätt för oss att locka folk till industrin. Det är ju väldigt svårt att få tag på kompetent folk idag, säger Staffan Larsson, platschef på Brokk AB i Skellefteå

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Två företag är med nu i höst, men bara fyra elever har hoppat på då allt blev klart väldigt sent.  Nästa år hoppas man på fler sökande då industrin ställer upp med ett 10-tal praktikplatser med betald lön. 

– Man kan ju spara ordentligt. Tre år betalt, det är ju som ett tidigt jobb, säger Hjalmar Nilsson, elev på industriprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.