Dorotea bibliotek satsar på digital högläsning i coronatider. Foto: SVT

Biblioteket i Dorotea satsar på högläsning på webben

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket i Dorotea har valt ett annorlunda sätt att nå kommuninvånarna under coronapandemin. De har startat en Youtube-kanal där de läser högt för den som inte kan ta sig till biblioteket.

Många av länets bibliotek ger extra service i coronatider genom att köra ut böcker, till exempel med cykel eller spark, då många besökare inte vågar sig ut. I Dorotea har man gått ett steg längre. Personalen läser in gamla noveller och lägger ut uppläsningarna på en egen Youtube-kanal.

– Vi uppmuntrar riskgrupperna och 70-plussarna att hålla sig hemma och då behövs vi kanske mer på andra vis, säger bibliotekarien Jannice Jonsson.

Coronaviruset i Västerbotten

Återupptäcka gamla klassiker

Den första novellen har setts över 300 gånger. Fler inläsningar är på gång, men de gör inga inspelningar på beställning. Och på grund av upphovsrättsliga och ekonomiska skäl, så läser de bara in berättelser där upphovsmannen varit död i mer än 70 år.

– Jag tycker att det här är ett roligt sätt att återupptäcka gamla klassiker som ofta är pärlor, säger bibliotekarien Karin Råghall.

Varför Dorotea bibliotek gör den här satsningen hör du mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet