Jimmy Johansson är en av arrangörerna bakom vårträffen. Foto: Privat/Thomas Wester

Bilentusiasterna tar avstånd från nattens streetracing

Uppdaterad
Publicerad

I natt bötfällde polisen i Umeå 16 förare för fortkörning och fem olagliga streetracinglopp avbröts. Men dessa hade ingenting med dagens bilträff att göra, menar bilentusiasten Jimmy Johansson.

Totalt blev sex förare av med sina körkort och en man körde så snabbt som 148 km/h på en 70-sträcka i centrala Umeå. Men gemensamt för alla dessa trafikbrott är att de inträffade sent på kvällen eller natten.

Riktad insats

Polisen skriver på sin hemsida att det rörde sig om en riktad insats med anledning av bilträffen i Umeå, men den träffen avslutades redan vid 15.00 på dagen.

– Vi söker alltid tillstånd för våra sammankomster och vi hade en väldigt bra kontakt med polisen både före, under och efter vårträffen, förklarar Jimmy Johansson från arrangörsgruppen Umeå Gatbilar.

Lyckad träff

Johansson beskriver det som en väldigt lyckad träff med närmare 300 bilar, och att det som hände efter träffen inte alls är något som organisationen vill förknippas med.

– Verkligen inte, det står i våra stadgar att vi inte håller på med några illegala race. Och vi som försöker ha riktiga träffar med tillstånd påverkas ju väldigt negativt, vi får ett dåligt rykte av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.