Björklöven gör feministisk satsning

Uppdaterad
Publicerad

Spelare i Björklöven har uttryckt sig sexistiskt på Instagram. Nu kommer Björklöven att göra en feministiskt satsning på spelare i ungdomslaget.

Det var förra veckan som SVT Nyheter Västerbotten berättade om det sexistiska instagramkontot ”Mänistiskt initiativ” som startades av elever på Tegs Centralskola. Flera av de inblandade spelar även hockey i Björklövens ungdomsverksamhet. Nu kommer Björklöven att agera.

Så här skriver klubben i ett pressmeddelande:

”Under veckan har Västerbottensnytt förmedlat nyheten om att ett antal högstadieelever gått samman för att krossa feminismen, med ett språkbruk och ett tonläge som ligger långt ifrån Björklövens värdegrund. Några av de inblandade eleverna är aktiva i Björklöven och det gör att föreningen agerar för att förbättra sitt värdegrundsarbete.”

– För oss är sporten givetvis i fokus, men i vår roll som betydelsefull samhällsaktör vill vi även verka för ett inkluderande, jämställt och öppet demokratiskt samhälle, berättar John Lind som är junior- och ungdomssportchef i Björklöven.

Tillsammans med övriga ledningen tittar han på både kortsiktiga och långsiktiga insatser.

– Vi inser att vi har mycket att lära och jobba med och går ödmjukt in i processen. Vi vill göra det vi kan för att ge framför allt våra ungdomar en bra start i livet och på hockeykarriären, säger John Lind.

Jobbar med värdegrund

Klubben vill jobba med värdegrundsfrågor med spelare i det aktuella laget. Nästa vecka kommer Fatta Man att prata med spelare i laget. Löven kommer även att ta hjälp av den förre Björklövensspelaren Johan Forsberg, nu Luleå hockey.

– Vi börjar i närtid med en workshop med Fatta Man och en inspirationsföreläsning med SHL-spelaren och jämställdhetsförkämpen Johan Forsberg. Därefter håller Olov Hjärtström Baudin på Punkt PR i utbildningspass om kommunikation, kopplat till vår värdegrund.

Johan Forsberg bekräftar uppdraget:

– Det stämmer att jag ska träffa en grupp från Björklöven och prata lite värdegrund. Tanken är att jag utifrån mina egna erfarenheter kanske kunna vara en röst som är enkel att förstå och lyssna till, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Insatser i närtid som klubben gör:

• Onsdag 16 december: Workshop med Fatta Man.

• Söndag 20 december: Inspirationsföreläsning med SHL-spelaren Johan Forsberg.

• Januari: Kommunikation med Punkt PR. U16, J18 och J20 och alla ungdomsledare ska därefter kontinuerligt genomgå denna.

Fakta: Fatta Man

Fatta Man är ett projekt som drivs av Män för Jämställdhet, Crossing Boarders och Femtastic som en satsning inom Fatta.

Fatta Man möjliggör för pojkar och män att ta ansvar och vara del av den positiva förändringen för samtycke i praktik och lagstiftning och en manlighet utan sexualiserat våld.

Källa: Fatta.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.