Vad är svårast med att klimatomställa? Och vad äter Björn när han ska välja vegetarisk kost? Hör honom om det i klippet ovan! Foto: SVT, Julia Hedlund

”Tänk om jag skulle flyga en gång, blir man en landsförrädare då?”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsparet Björn Ferry och Heidi Andersson har som mål att bli fossilfria år 2025 – och de har kommit en bra bit på vägen. De bygger ekohus, kör elbil och har inte tagit flyget på flera år.
– Tänk om jag skulle flyga en gång, blir man en landsförrädare då?, säger Björn Ferry.

För ungefär 1,5 år sedan hade tv-serien Storuman forever premiär där föredetta skidskytten Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson ville få Storumanborna att bli mer klimatsmarta. Men det har hänt en del i kommunen sedan dess – Björn kommer cyklande och möter upp oss för en intervju:

– Det har blivit lite av en cykelboom här i Storuman. Man ser fler och fler som har lastcykel för att skjutsa barnen eller kunna handla med cykel, säger han.

Men Björn lägger till att de största förändringarna är att kommunen fått nio snabbladdare för elbilar och att man planerar en ombyggnad av järnvägsterminalen för att köra mer gods på järnväg.

”Svårt att vara profet på hemmaplan”

Heidi och Björn har som mål att bli fossilfria år 2025 och Björn säger att de är på god väg men att de stora samhällsförändringarna som måste till riskerar att dra ut på tiden. Men om de når målet 2027 ser han det ändå som en framgång. Paret har bland annat inte tagit flyget på flera år, de kör elbil, provar eldrivet för röjsågen, bygger ekohus och handlar second hand.

– Vi blev ganska less på tomater i år, det blev en bra skörd! Men när man jobbar mycket får man äta mycket, säger Björn och skrattar. 

Än så länge finns ingen planerad fortsättning på tv-serien Storuman forever. Men Björn tycker att mottagandet efter serien var starkare än han hade förväntat sig.

– Nästan dagligen hör folk av sig och det är uteslutande positivt. Men jag skulle tro att vi inspirerat mer i Sverige än i Storuman – det är svårt att vara profet på hemmaplan.

Men vad finns det för utmaningar med att ställa om till en mer klimatsmart livsstil? Och vad tycker sonen Dante om omställningarna? Hör Björn Ferry om det i klippet ovan!

SVT rapporterade · Försöker du bli mer klimatvänlig?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer