”Inget jippo med ballonger”, men vad innebär Agenda 2030 då? Hör svenska FN-förbundets Jonas Frykman om det i klippet ovan. Foto: SVT

Trycket ökar på kommunerna – så ska de nå hållbarhetsmålen

Uppdaterad
Publicerad

Ska de globala hållbarhetsmålen nås måste kommunerna bidra i arbetet. Men att vara med i Agenda 2030 är frivilligt.- Vi vill att man ska se fördelarna istället för att jobba med tvång, säger Jonas Frykman på svenska FN-förbundet.

Agenda 2030 är en handlingsplan för hållbar utveckling. Ett av målen är att klimatkrisen ska vara löst senast 2030.

För att de globala målen ska kunna nås måste man jobba lokalt. Just nu reser representanter från svenska FN-förbundet runt och informerar kommuner och regioner runt om i landet om hur de kan jobba med Agenda 2030.

”Lokalt hållbarhetsarbete kan stärkas med Agenda 2030”

– Många har börjat arbeta med Agenda 2030 och det är en frivillig handling från kommunerna. Ofta ser man att det lokala hållbarhetsarbetet som redan bedrivs kan stärkas med hjälp av Agenda 2030, säger Jonas Frykman, utbildare på svenska FN-förbundet.

Ska in i det dagliga arbetet

Cirka 70 procent av kommunerna och 90 procent av regionerna uppger att de använder Agenda 2030 i sitt hållbarhetsarbete, enligt en rapport från Statskontoret som släpptes i oktober i år.

– Det är viktigt att man funderar på vilket sätt man påverkar den globala utvecklingen. När jag planerar ett samhälle, vad får det för konsekvenser för miljön?, säger Jonas Frykman.

Vill du veta mer? Här finns mer information om projektet: Glokala Sverige SKL Statskontoret

  • År 2015 antog FN:s medlemsstater Agenda 2030 för hållbar utveckling.
  • Det är en handlingsplan för att ställa om till ett mer hållbart samhälle.    
  • Agendan innehåller 17 globala mål, som bland annat syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa trygga samhällen.
  • Gäller för alla människor och länder som gemensamt ska nå målen.
  • En förutsättning att förändringar sker på både nationell och lokal nivå.
  • Mellan år 2018-2020 genomför svenska FN-förbundet och SKL projektet Glokala Sverige för att stärka kunskapen om Agenda 2030 i kommuner och regioner.

Källa: Sveriges kommuner och landsting, Statskontoret, Svenska FN-förbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.