I tv-serien räknade man ut att Kristoffer släppte ut 16 ton koldioxid om året, vilket var mest av Björn Ferrys deltagare. Och nästan allt av Kristoffers utsläpp kom från bilkörandet. Det har gått ungefär 1,5 år sedan serien sändes och Kristoffer berättar att det lämnat en del spår och han tänker lite mer på hur vardagsvalen spelar in på klimatet. Men trots det bestämde han sig ändå för att köpa en ännu större bil.
– Vi har ju långt till allt. Som på hösten till exempel så vill man jaga och då är det runt fem mil bara till jaktområdet, säger Kristoffer Albertsson.
Försöker du bli mer klimatvänlig?
Anledningen är den mycket ensidiga debatten där fokus ligger på "känslor" och lösningar som har mycket små effekter (källsortera, kompostera, priset på matkassar, avveckla kärnkraft) istället för att fokusera på fakta och lösningar som får en mycket stor effekt (kraftigt bromsa befolkningsökningen, bygga ut kärnkraft).
Grunden till denna ensidiga debatt är miljörörelsens unkna flowerpower-syn att linssoppa, yoga och kärlek kan rädda planeten samt det faktum att rörelsen får allt för mycket utrymme i det offentliga rummet.
Källsorterat har jag gjort lika länge. Problemet är att det är långt till återvinningsstationerna, Men det borde gå att göra någonting åt från kommunens håll, i stället för att minimera hellre utöka stationer.
Jag bor på landet/skogen där det inte finns någon kollektivtrafik, så jag är beroende av bilen. Min brevlåda finns t.ex. inte vid min tomt eller ens längs min väg som i tätorterna där de har asfalt på vägarna utan det brukar bli en rask promenad genom skogen på över en timme med hundarna bara för att hämta posten. Det får bli dagens motionspass så slipper jag lägga pengar på ett gym.
Bilen jag tänkt köpa är en dieselbil eftersom den drar mindre än motsvarande bensinversion och jag kan köra den på HVO100 som går att tanka på macken några mil bort. Etanol finns inte kvar på macken längre. Det finns ingen snöröjning på min skogsväg så 4-hjulsdrift är en självklarhet. Jag drar tungt släp efter bilen då och då när t.ex. vedförrådet skall fyllas på så då faller alla elbilar och elhybrider bort eftersom de flesta av dem knappt får dra ett släp över 1 ton.
Elnätet fram till mitt hus är ganska utslitet och undermåligt och strömavbrotten är många och nätägaren höjer nätavgiften hela tiden med hänvisning till att de skall modernisera sitt elnät. Jag antar att det är i städerna de moderniserar elnätet. Eftersom elnätet är så dåligt hit ut så skulle jag få låta bli att använda elvärmepumpen, spis, ugn, tvättmaskin, torktumlare och dammsugare när en elbil skall laddas här. En släkting har en elbil och säkringarna gick sönder när de försökte att ladda sin bil här när de var på besök. Vi kunde ju inte släcka ner hela huset bara för att ladda deras bil, så jag fick dra igång dieselgeneratorn för att ladda deras elbil. Mycket miljövänligt, eller?
Min nya bil som jag beställt och som är säkrare och drar mindre bränsle och har lägre utsläpp än min gamla bil är som sagt en dieselbil med förhöjd markfrigång och 4-hjulsdrift och eftersom jag köper en sån bil så skall jag bestraffas med skyhög fordonsskatt. Min nuvarande bil med högre utsläpp betalar jag ca 3500 kr/år för i skatt. Den nya bilen som har lägre utsläpp och drar mindre bränsle än den gamla bilen får en skatt på ca 8000 kr/år OM den registreras före årsskiftet. Efter årsskiftet blir skatten istället ca 13000 kr/år.
Om jag istället köper en elbil eller elhybrid så blir det knappt någon fordonsskatt men å andra sidan så kan jag inte komma hem till mitt hus på vintern med den och jag måste använda dieselgeneratorn för att ladda den. Det blir även fler rundor när vedförrådet skall fyllas på.
Jag kanske skulle köpa en gammal pickup som man kan frakta väldigt tunga stenar på istället så blir det inte heller så mycket i fordonsskatt. Att bilen då spyr ut enorma mängder avgaser och slukar enorma mängder bränsle spelar väl ingen roll för miljön?