I klippet ovan kan du höra vad Mattias Wälivaara saknar mest med att vara utan bil och även vad barnen tycker kring omställningen. Foto: Privat

Ensamstående fyrbarnspappan Mattias löser vardagspusslet utan bil

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka har den ensamstående fyrbarnspappan Mattias Wälivaara i Bjurholm klarat sig utan bil.
– Man får lära sig att inte handla så mycket, utan endast det som går att få med sig i pulkan eller cykelkärra, säger han.

Mattias Wälivaara är ensamstående med fyra barn, tvillingar på sju år, en nioåring, en elvaåring och saknar bil. Han beskriver det som en utmaning att åka kollektivt till jobbet som elevcoach i Vännäs och att frakta sig på fritiden med alla barnen samt att handla och återvinna hushållssopor.

”Svårt att ta mig var jag vill – när jag vill”

Det var för två år sedan som han bestämde sig för att slopa bilen då det blev för dyrt. Det var inte bensinen som sved mest utan reparationer, skatt och försäkring.

Känner du att du går miste om något?

– Möjligheten att transportera mig var jag vill, när jag vill. Men det är inget jag mår dåligt över. Det var en stor omställning i början men efter ett halvår hade vi vant oss.

Inspirerat barnen att spara vatten och el

Att leva utan bil har gjort att de sparat pengar men även att familjen får mer vardagsmotion. Barnen gör även sitt för klimatet, de äldsta tjejerna berättar att de bland annat plockar skräp och pantar.

I klippet ovan kan du höra hur familjen tycker att de går att leva utan bil – vilka fördelar och svårigheter som finns.

I klippet nedan kan du se hur familjen löser vardagsbekymren.

SVT rapporterade · Skulle du klara av att köra mindre bil?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunernas kamp för att nå hållbarhetsmålen

Mer i ämnet