Se hur hotellet och matbutiken samarbetar för att minska matsvinnet i klippet ovan. Foto: SVT/TT, Johan Nilsson

Hotell och matbutik samarbetar för att minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

I Storuman finns stora planer för att klimatomställa – bland annat en ombyggnad av järnvägsterminalen. Men det pågår även mindre förändringar i klimatets tecken, ett exempel är att hotellet och en av matbutikerna gått ihop för att minska matsvinnet.

I Storumans kommun så har man klimatomställt hela Tärnaby så att alla kommersiella fastigheter och lägenheter ska drivas med bergvärme och i centrala Storuman är det fjärrvärmestyrt. Den kommunala järnvägsterminalen ska även byggas ut och där görs energibesparingar genom att flytta transporter från lastbilar till järnväg. Sedan har man också satt upp fler laddstolpar för elbilar.

– Vi hyr elbil när tillfälle ges och det fungerar bra. Tekniken har gått framåt och det känns som ett moget val nuförtiden, säger Jimmy Lindberg, stabschef på Storumans kommun.

”Viktigt att klimatomställa för oss som besökskommun”

Jimmy berättar att medarbetarna på kommunen försöker ha resfria möten så ofta som möjligt och att de är väldigt duktiga på den fronten. Att de istället väljer att vara med på länk för att spara på både tid och miljön.

Varför är det viktigt att klimatomställa för er?

– För oss som besökskommun är det viktigt att folk kan ta sig hit, många kommer via egen bil. Men vi vill att de ska fortsätta komma hit och där behöver vi kunna erbjuda fler transportslag och drivmedelssorter, säger Jimmy Lindberg.

Men i kommunen pågår utöver stora projekt som arbetet med en fossilfri eller klimatneutral järnvägsterminal sker även mindre förändringar med klimatinriktning. För ett halvår sedan började hotellet och en av matbutikerna att samarbeta kring matsvinnet, ett samarbete som fungerat bra och som man funderar på att utöka. Hör hur de minskar svinnet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunernas kamp för att nå hållbarhetsmålen

Mer i ämnet