Hör kommunalrådet om klimatmålen och utmaningarna i klippet ovan. Foto: SVT

Robertsfors vill införa Agenda 2030 – men hindren är många 

Uppdaterad
Publicerad

Robertsfors har antagit Agenda 2030. Målen är ambitiösa men utmaningarna många.
– Engagemanget är jättestort, men som liten kommun har vi väldigt små muskler, säger kommunalrådet Patrik Nilsson (S).

Robertsfors är en av få kommuner i Västerbotten som helt har antagit Agenda 2030. I somras klubbades det som kommunens styrdokument.

– Det visar hur vi ska styra – att det är hållbarhetsmålen som är i fokus, säger kommunalrådet Patrik Nilsson.

”Tråkigt när vi måste backa från målen”

Agenda 2030 är en rad mål för att nå ett hållbart samhälle. Målen som ska vara uppfyllda om tio år handlar om att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter, främja fred och lösa klimatkrisen.

För att de globala klimatmålen ska nås måste man jobba lokalt. Men att implementera målen har visat sig vara knepigt för en mindre kommun. Till exempel har Robertfors hittills gått bet när det gäller målet om miljövänlig kollektivtrafik.

– Vi hade som ambition att all kollektivtrafik inom kommunen skulle köra på miljövänliga drivmedel, men här har vi fått backa. Infrastrukturen för laddstationer, gas och miljödiesel saknas, säger han och fortsätter:

– Det är tråkigt när vi måste backa från målen men vi måste ha höga ambitioner för att på sikt kunna klara dem, säger Patrik Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunernas kamp för att nå hållbarhetsmålen

Mer i ämnet