”Den har skapat publiksensation” – hör Tommy Jonasson berätta om björnen i Buberget. Foto: SVT

Björn vid Buberget drar publik – länsstyrelsen uppmanar till försiktighet

Publicerad

Björnstammen i Västerbotten har ökat under de senaste åren och den senaste tiden har flera björnobservationer väckt stor uppmärksamhet. Bland annat i byn Buberget utanför Vindeln.

I Buberget har Tommy Jonasson sett en närgången björn vid flera tillfällen. Byborna har också sett att björnen lockat besökare som vill få en glimt av den, något som VK var först med att berätta. Ett naturligt beteende enligt länsstyrelsen.

– Det är en ganska vanlig situation. När björnar visar sig och folk får veta var den är så blir det folksamlingar. Björnen är väldigt populär hos oss människor, säger Michael Schneider, som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Men länsstyrelsen uppmanar folk att vara försiktiga.

– Om man kommer för nära björnen så kan den få intrycket att den måste försvara sig mot människorna. Man ska hålla avstånd och inte kliva ur bilen även om det blir svårare att ta en bra bild, säger Michael Schneider, som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Se björnen i Buberget och hör Tommy Jonasson berätta om uppmärksamheten den väckt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.