Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jaktkritikerna om varför de överklagade jakten Foto: Privat/TT, Roald, Berit

Organisationer vill stoppa björnjakten: ”Varför ska en sådan kultur få överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna vill stoppa den rekordstora licensjakten på björn i de nordligaste länen i Sverige. Föreningarna har överklagat till förvaltningsrätten eftersom de anser att jakten strider mot EU-direktiv som syftar till att skydda och bevara djur och natur.

– Licensjakten på björn bör förbjudas helt och hållet eftersom björnen är rödlistad och en strikt skyddad art, säger Margareta Sturemyr, vice ordförande för Jaktkritikerna.

Naturvårdsverket uppskattar att det finns runt 2 900 björnar i Sverige. Därför tillåts rekordmånga björnar att skjutas i år, totalt 501 individer. Men Jaktkritikerna litar inte på myndighetens siffror och menar att det inte handlar om förvaltning av björnstammen. De menar att syftet är att gynna lokal jägarkultur och troféjakt för utländska jägare.

– Varför ska en sådan kultur få överleva när man i andra länder håller på att förbjuda trofejakt? För det är det vad det handlar om, inte populationsjakt, säger Margareta Sturemyr.

Svenska rovdjursföreningen överklagar

Även Svenska rovdjursföreningen har överklagat länsstyrelsen jaktbeslut. Och precis som Jaktkritikerna anser de att jakten som startar på lördag ska stoppas omedelbart.

– Enligt EU ska den bara jagas i begränsad omfattning och det är inte licensjakt på 501 individer i Sverige, säger Magnus Orrebrant, ordförande Svenska rovdjursföreningen.

Förvaltningsrätten avslog överklagan

Under torsdagen beslutade förvaltningsrätten i Luleå att avslå överklagan. Något som inte var helt oväntat enligt länsstyrelsen.

– Det är bra att det överklagas, då får vi veta om vi har gjort rätt i våra beslut, säger Michael Schneider, som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten.

Han håller fast vid att jakten handlar om att styra björnstammens utveckling. Men menar att det också handlar om kultur eftersom det behövs en jägarkår som är intresserade av björnjakt för att kontrollera rovdjurens utbredning.

Jaktkritikerna bildades 1987 och arbetar för att minimera jakt på alla djur. De anser att människan inte har någon rätt att döda djur i form av jakt för nöje. Det finns två lokalavdelningar i Västra götaland och Gotland och totalt har föreningen drygt 500 medlemmar.

Svenska rovdjurföreningen är en ideell och politiskt obunden organisation som arbetar för att bevara rovdjursstammarna. Föreningen har runt 4 000 medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer