Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson (till höger). Foto: SVT

Boliden totalnekar inför rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes processen vid Skellefteå Tingsrätt där 796 arsenikförgiftade chilenare har stämt gruvbolaget Boliden på skadestånd.

I mitten av 80-talet skeppade Boliden iväg tre fartygslaster med giftigt avfallsslam från Rönnskärsverken för upparbetning i hamnstaden Arica, i norra Chile. Boliden betalade frakten och en ersättning till det chilenska bolaget Promel för tjänsten.

Men Promel misslyckades med uppgiften. Bolaget upphörde, medan det giftiga slammet – med innehåll av arsenik, bly och andra tungmetaller låg kvar i närheten av nybyggda bostäder.

Bolidens avfall i Chile

– Boliden anser att eventuella skadeståndsanspråk ska riktas mot de som gjort fel i det här fallet, och det är det chilenska företaget Promel och de chilenska myndigheterna, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör för Boliden AB.

Kan tvingas betala 100 miljoner

Barnen i närheten blev sjuka efter ha lekt i arsenikdammet, och efter mer än tjugo år av tester och protester beslutade Chiles högsta domstol att de lokala myndigheterna skulle betala ut skadestånd till 374 offer. Nu har en annan grupp skadelidande stämt Boliden på skadestånd.

Om Boliden förlorar tvingas bolaget betala 120 000 svenska kronor till vart och ett av offren, totalt 100 miljoner svenska kronor.

Vägrar förlikning

Offrens ombud ville göra upp i godo, men Boliden har vägrat gå med på en förlikning.

– Det leder fel om vi skulle ta ansvar för andras misstag. Nu får den åtta veckor långa processen dra igång, detaljerna i det här långa händelseförloppet gås igenom, och domstolen meddela dom, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet