Barn i staden Arica i Chile. Foto: ur dokumentären ”Blybarnen”

Dokumentären tog giftskandalen till rätten

Publicerad

Nästan 800 personer i Chile har stämt gruvföretaget Boliden efter att bolaget exporterat slam med tungmetaller till Chile i mitten av 1980-talet. En viktig faktor bakom stämningsansökan är filmbolaget Laikas dokumentärfilm Blybarnen från 2009.

I tvistemålet har 796 personer i hamnstaden Arica i norra Chile stämt Boliden. Filmbolaget Laikas dokumentärfilm Blybarnen från 2009 har haft en viktig roll i stämningsansökan.

Filmen innehåller viktiga dokument

Den amerikanske miljörättsadvokaten Lewis Gordon har tagit initiativet till rekordstämningen menar att filmen Blybarnen var en viktig faktor när målet hamnade i rätten.

– Filmen har varit ovärderlig för oss. Den ger en känsla för fallet som du annars bara kan få genom att själv resa till det drabbade området. Den innehåller information om viktiga dokument och händelseförloppet, säger han.

Den 17 oktober möts Boliden och Arica Victims i Skellefteå tingsrätt.

TV: Giftskandalen på en minut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet