William Johansson och Lars Edman började filma i Chile efter att ha fått ett tips. Foto: Privat

Här är filmarna bakom dokumentären Blybarnen

Publicerad

Skellefteåborna bakom den uppmärksammade dokumentären Blybarnen fick ett tips och började filma utan budget. När dokumentären till slut var klar väckte den starka känslor hos många.
– Jag blev helt knockad av filmen. Jag storgrät när jag såg den, säger Anna Svensson som är redaktör för dokumentärfilm vid SVT.

William Johansson gick en ett-årig utbildning vid Biskops Arnös folkhögskola som hette ”Norden i Chile” när han träffade Lars Edman, som också är från Skellefteåtrakten. William är uppvuxen i Källheden och Lars i Varuträsk. Lars är dessutom adopterad från Chile.

– När vi kom till Chile fick vi tips om det här fallet i Arica. När vi rest 40 timmar med buss kom vi fram och började sedan filma – utan budget till en början, säger William Johansson, på Laika Film & Television.

Flera upplevde att de blivit sjuka

I Arica träffade de 11-åriga Jocelyn Tudezca. Hon blir en viktig person i filmen. Hon har ont i knän och höfter, och hennes bror svimmar ibland. De och många andra invånare i Arica upplever att de blivit sjuka av det giftiga slammet.

Rolf Svedberg var miljöchef på Boliden på 1980-talet. Han berättar att gruvbolaget Promel skulle ta hand om materialet och få betalt för att upparbeta avfallet. I filmen följer Rolf Svedberg med filmarna tillbaka till Chile och får träffa Jocelyn. Svedberg konstaterar att han fick veta vad som hände i Arica genom svensk media och att han aldrig kommer ifrån att han kan ha gjort fel.

Filmen fick stöd från flera håll

Blybarnen var en samproduktion mellan Sveriges Television, Laika och Film i Västerbotten. Filmen hade stöd även från Filminstitutet, Konstnärsnämnden och Filmbasen.

– Den här historien har så många bottnar. Det är en dramatisk historia med personliga offer, säger Gunilla Eriksson projektledare på SVT.

Blir en uppföljning

Nu jobbar Laika Film & Television med en uppföljning. Även här är SVT med och finansierar.

– Vi ska försöka berätta historien om den juridiska processen. Vi ska följa huvudförhandlingarna i rätten och sedan åka tillbaka till Chile, säger William Johansson.

Kommer ta tid

Arbetsnamnet på den uppföljande filmen är Arica Victims – som är kommanditbolaget som företräder de 796 Arica-borna i rätten. När den ska vara klar är inte spikat.

– Vi känner att William och Lars måste få den tid de behöver. Vi har fullt förtroende för att även den uppföljande historien blir bra berättad, säger Anna Svensson.

Fakta Blybarnen:

Visa

Dokumentärfilmen ”Blybarnen” berättar historien om hur ett stort svenskt gruvbolag på 80-talet skickade sitt avfall av giftiga tungmetaller till en stad i

Chile. Tanken var att det skulle upparbetas och oskadliggöras av ett chilenskt bolag. Så skedde aldrig. Istället glömdes avfallshögarna bort, och barn började leka på dem. Men så en dag började barnen bli sjuka. En film som ställer frågor om kaptial och moral.

Filmen publiceras igen på SVT Play tisdag den 17 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet