Polisen krafsar i resterna av det misstänkta föremål som sprängts av bombgruppen. Foto: Tommy Forsgren, SVT / Video från sprängning: Elias Liljeström

Se detonationen i Umeå – rutor krossades på matbutik

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt handelsområde på Ersboda i Umeå spärrades av under halva fredagen efter att ett misstänkt farligt föremål hittats utanför en matbutik. Nationella bombgruppen sprängde föremålet vid 12-tiden. En hög detonation hördes från platsen.

– Det var en ordentlig smäll, säger SVT:s reporter på plats.

Larmet om det misstänkta föremålet kom vid 04-tiden. En svart väska hittades utanför entrén till Willys på Ersboda. En man i 25-årsåldern greps tidigt av polis och anhölls efter förhör.

Hela handelsområdet vid Willys spärrades av. Flera butiker tvingades hålla stängt.

Klockan 12 anlände den nationella bombgruppen från Stockholm. Föremålet, en väska, sprängdes i en kontrollerad sprängning. Rutor krossades vid entrén till matbutiken. Se sprängningen i klippet.

Polisen spärrade av vägen runt hela handelsområdet inför sprängningen av det misstänkta föremålet. Foto: Josefine Holgersson, SVT

Polisen i Umeå bekräftade under fredag eftermiddag att den väska som sprängts var tom. Avspärrningarna är nu hävda och företagarna i området är meddelade.

Väskan är tagen i beslag för vidare utredning. Den anhållne mannen misstänkts för grovt falskt larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.