• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det ska byggas bostäder i Tärnaby och Storuman. Foto: SVT, TT

Nya lägenheter byggs – för första gången på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan slutet på 80-talet ska det nu byggas nya lägenheter i Storuman. Ett 30-tal bostäder planeras i centrala Storuman och ett 20-tal vid kyrkan i Tärnaby.

De nya bostadssatsningarna är något som har tagits emot väl av de boende i kommunen.

– Min syster vill flytta hit och hon har problem med att få tag i en lägenhet, säger Carina Holmberg i Storuman.

– Många bor kvar i sina hus för att det är dyrare att flytta till lägenhet än att bo kvar i sina hus, menar Jenny Kallin Stillman.

Det är bakom Luspengymnasiet i Storuman som det ska byggas nytt. Här ska det bli ett sex våningar högt hus.

Hyrorna kan bli lika höga som i Umeå

För Storuman är det stort att det nu byggs nya lägenheter. Sedan 80-talet har det i stort sett bara byggts nya fritidshus i fjällen och då har det varit i Hemavan. Några nya lägenheter har inte byggts. Sedan återstår att se vad Storumanborna säger om hyrorna. De kommer att ligga i ungefär samma prisklass som i Umeå, omkring 7.000-8.000 kronor för en trea.Kommunalrådet i Storuman menar att den här situationen är helt ny för kommunen.

– Vi har kommit i en ovan situation för oss. Dels har vi bostadsbrist, dels har vi också trångt på förskoleplatser. Därför bygger vi också en ny förskola med tre avdelningar, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman.

– Här i Storuman tittar vi nu på att bygga ett sexvåningshus, bland annat för att hålla nere byggkostnaderna. Vi räknar med beslut i höst och byggstart om cirka ett år,  avslutar Tomas Mörtsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer