Foto: TT/Privat

Bostadsnära källsortering kan chockhöja papperspriset: ”Riskerar släcka lokaltidningarna”

Publicerad

Det ska bli enklare att återvinna – detta vill regeringen med beslutet om bostadsnära källsortering. Men beslutet hotar att höja priserna på tidningspapper.

– Det har ett gott syfte men får onda konsekvenser. Det riskerar att släcka lokaltidningarna, säger Anders Westermark, vd på Norran och ordförande för pappersinköpsgruppen.

Tanken med regeringens beslut, som togs förra året, är att det ska bli enklare att källsortera. Målet är att det 2025 ska finnas insamlingar nära alla fastigheter. Men detta kommer att kosta – och det är producenterna som ska stå för detta.

Den nya förordningen för returpapper och tidningar hotar att höja priserna på tidningspapper och detta kan bli förödande för mindre lokaltidningar. Detta var Medievärlden först att rapportera om.

– Vår möjlighet att ta mer betalt av läsarna är oerhört svår. Det här kommer få stora konsekvenser i branschen. Vi lokala tidningar har inte något utrymme för att bära mer kostnader, säger Anders Westermark, vd på Norran och ordförande för pappersinköpsgruppen, till SVT.

”Synnerligen allvarligt”

Han menar att 95 procent av tidningspappret redan återvinns i Sverige och att det därför är orimligt att tidningsbranschen ska bära den här kostnaden.

– Vi kommer att få 25 procent dyrare papperspris i och med detta. Det är synnerligen allvarligt. Det är ett gott syfte men man har inte analyserat igenom detta, säger Anders Westermark.

Ärendet ligger nu hos Naturvårdsverket som ska titta på effekterna av beslutet. Naturvårdsverket har kallat till samrådsmöte för att få in synpunkter i frågan.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) svarar i ett mail till SVT att syftet med regeringens beslut är att göra det lättare för människor att källsortera och förtydliga producenternas ansvar för insamling.

– Det är inte rimligt att människor ska behöva släpa sina tidningar och tomma förpackningar till återvinningsstationer som alltför ofta är överfulla och smutsiga. Ofta ligger stationerna avlägset, så att man blir beroende av bilen för att ta sig dit, skriver hon och fortsätter:

– Eftersom förslagen inte är detaljstyrande så finns alla förutsättningar att utforma kostnadseffektiva system för insamling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.