Marcus Forsvall, brandingenjör på Umeå kommun. Foto: SVT

Brandförsvaret ska kontrollera radhus

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på juni kommer brandförsvaret i Umeå kommun att återigen göra hembesök hos boende i radhus i kommunen. Kontrollerna är en del i ett treårigt projekt för att undvika omfattande brandspridning i radhuslängor.

Projektet började redan i fjol och nu är det alltså dags i år igen.

– Det är ett välkänt problem att en brand i ett radhus som letar sig upp på vinden snabbt kan spridas till övriga radhus i en länga och leda till en totalskada. Vi har också sett ganska omfattande brister i de radhus som vi hittills inventerat, säger Marcus Forsvall, brandingenjör på Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Brandkåren gör hembesök i radhus

”Ger oss bättre möjligheter”

I år inleds kontrollerna i stadsdelarna Ersboda och Marieområdet. De fastighetsägare som väntar besök kommer att informeras om det innan besöken är genomförda.

– När vi vet om det finns brister i en radhuslänga kommer vi att informera berörda fastighetsägare om statusen på deras brandskydd och om något behöver åtgärdas. Uppmärksammas allvarliga brister kan det även bli aktuellt att förelägga fastighetsägarna att åtgärda dessa, säger Forsvall.

– Kontrollen ger oss också möjligheten att ta fram insatsplaner för hur vi ska agera inom varje radhusområde, vilket i sin tur ger oss bättre möjligheter att begränsa konsekvenserna om det skulle börja brinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.