Åsa Andersson, vd, Skebo. Foto: SVT

Brist på bostäder till de potentiella fabriksanställda

Publicerad

Kommunala bostadsbolaget Skebo har redan idag en lång bostadskö och konstaterar att på egen hand går det inte att klara det behov av bostäder som uppstår om det blir en batterifabrik.

På ett väldigt ungefär (det är svårt med rättvisande bostadskösiffror) är det 12000 som aktivt söker bostad i Skellefteå, och enligt vd Åsa Andersson är det i dagsläget runt 200 sökande på varje lägenhet.

– Just därför behöver vi verkligen de här tusen lägenheterna som vi nu planerar tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks för vi vill ju inte hamna i ett läge där de som står i vår bostadskö nu riskerar att drabbas, berättar hon och förklarar:

– Vi behöver hitta ett sätt och en form som ändå innebär att vi på något sätt kan ge förtur för de som anställs på fabriken om den blir av.

Vad menar du med förtur?

– Ja vi kanske får bilda ett bolag eller hitta någon annan samarbetsform men just nu kan jag inte säga mer än att vi håller på att undersöka möjligheterna.

Nyckelfråga med boendet

Att ha någonstans att bo är en nyckelfråga. Enligt henne på flera sätt.

– Har vi inte bostäder är ju risken att det bara blir en rotation av arbetskraft mellan bolag som Northvolt och till exempel Rönnskärsverken, säger Skebos vd som samtidigt framhåller att beslutet skapar fantastiska möjligheter för Skellefteå.

– Men nu är det ju lite upp till Northvolt också att de börjar presentera en finansiering så att vi får se att det här inte är ett luftslott. Det känns väldigt intressant att få veta vad de kommer med den närmaste tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet