Stor efterfrågan på labbutrustning när analyser och forskning ökar. Foto: SVT

Hårt tryck på labben i Umeå – brist på pipettspetsar och provrör

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på labbutrustning i Umeå. Just nu är det framförallt brist på pipettspetsar och särskilda provrör. Ibland står personalen som analyserar viruset helt utan material.

– Vi får prioritera hårt, säger Helena Lindholm, biträdande verksamhetschef vid laboratoriemedicin.

Den utökade labbverksamheten till följd av allt fler analyser kopplade till covid-19 gör att regionerna måste söka med ljus och lykta efter till exempel pipettspetsar och särskilda provrör.

Förra våren var det kris på handsprit, handskar, förkläden, visir och munskydd. Nu är det personalen som analyserar viruset som emellanåt står utan material.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är ett svårt läge när hela Europa efterfrågar samma saker, men vi har lärt oss en del sen förra våren, säger region Västerbottens logistikchef Mattias Norrman.

Laktosintoleranta får stå tillbaka

Enligt chefen för laboratoriemedicin i Västerbotten så tvingas man till särskilda prioriteringar.

– Vi har valt att inte testa de som är misstänker att de är laktosintoleranta. Det är ju lätt att bara sluta med produkter med laktos. Den gruppen får stå tillbaka för att vår begränsade labbutrustning ska räcka till det vi måste prioritera i covidtider, säger Ewa Lassén.

Hör logistikchefen Mattias Norrman om materialförsörjningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet