Den brittiska virusvarianten har kommit till Västerbotten. Foto: SVT/arkiv

Brittiska virusvarianten hittad i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska varianten av coronaviruset har identifierats i Västerbottens län. Det handlar om två fall som kopplats till samma resa från Storbritannien.

– Vi har inga misstankar om vidare smittspridning i Västerbotten, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

De smittade har isolerades direkt i boendet, skriver Region Västerbotten i ett utskick.

Den muterade varianten av coronaviruset har funnits i Storbritannien sedan i september och antas ha ökad spridningsförmåga.

Folkhälsomyndigheten i Sverige rapporterade elva fall av den brittiska virusvarianten i helgen, alla kopplade till samma resa från Storbritannien. Det är två av dem som identifierats i Västerbotten.

Vaccinet fortsätter rullas ut

Enligt en expert som SVT tidigare pratat med som kommer coronavaccinet fungera även på den nya virusstammen från Storbritannien. Vaccineringen i Västerbottens län har redan börjat i mindre skala.

Under veckan kommer ett antal äldreboenden i Umeå, Skellefteå, Lycksele, Robertsfors och Dorotea att få sina första doser av vaccin. Planeringen för vecka två är inte klar, men pågår. Målet är att alla länsbor ska erbjudas vaccin innan sista juni.

– Vilka som erbjuds vaccin först följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. De som har störst behov av skydd mot covid-19 vaccineras först, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

För frågor om vaccinering hänvisar regionen till 1177.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet