Genrebild. Ett labb i Storbrittanien ska nu analysera prover från magförgiftningen på Baldergymnasiet i Skellefteå. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brittiskt labb analyserar magsjukan på Baldergymnasiet

Publicerad

Turerna kring magsjukan på Baldergymnasiet i Skellefteå fortsätter. En del provsvar har kommit tillbaka negativa – men resten har kommunen varit tvungna att skicka till ett labb i Storbritannien.

I början av månaden insjuknade 275 personer på Baldergymnasiet med magsjukeliknande symptom. I samband med detta tog kommunen prover för att analysera vad som kan ha orsakat magförgiftningen.

En del av provresultaten har kommit och hittills har samtliga varit negativa.

– Det innebär att vi inte kunnat konstatera någon av de vanliga matförgiftningsbakterierna, som exempelvis salmonella, och vi har även helt kunnat utesluta virus, säger Sandra Wallström, livsmedelsinspektör på Skellefteå kommun.

”Finns alltid en risk med tid”

I samband med patientintervjuerna framkom det att kommunen behövde ta kompletterande prover på sådant som inte ingår i de vanliga magförgiftningsproverna. Det har varit svårt att hitta ett labb som kan analysera en del av dessa så kommunen har varit tvungna att skicka dem till ett labb i Storbritannien.

Hur vanligt är det?

– Det händer, men jag kan inte säga att det är jätteofta, säger Wallström.

Finns det någon risk att proverna hinner bli oanvändbara?

– De proverna är nedfrysta men det finns alltid en risk med tid. Vi hoppas få svar så fort som möjligt.

Enligt Sandra Wallström kan svar tidigast väntas nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer