Hör vad budgetrådgivaren Elisabet Kristoffersson har för tips till dig som vill gå ner i arbetstid. Foto: Fredrik Svensson, SVT

Budgetrådgivarens tips till dig som vill jobba mindre

Uppdaterad
Publicerad

Var inte rädd för att testa att gå ner i arbetstid – men var medveten om att det kan få konsekvenser på sikt, bland annat när det gäller föräldrapenning och pension. Det säger Elisabeth Kristoffersson, som är budgetrådgivare på Umeå kommun.

Hon tycker att fenomenet med människor som jobbar mindre för att må bättre i grunden är positivt.

– Jag tror att vi alla bör fundera över vad livskvalitet är för oss, säger hon, men påpekar också att det kan få konsekvenser att jobba mindre.

– Man ska vara medveten om att samhällssystemen vi har bygger mycket på inkomst. Det handlar om föräldraledighet, sjukpenning och till viss del framtida pension, säger Kristoffersson.

Tipset: Se över ekonomin först

Hon föreslår att man gör beräkningar på till exempel Pensionsmyndighetens hemsida, eller att man pratar med en budgetrådgivare.

Hon konstaterar att människors privatekonomi och sociala situation skiljer sig mycket åt och att det därför kan vara svårt att ge definitiva råd, men generellt sett tycker hon att man ska sätta sig ner och se över sin ekonomi ordentligt, både när det gäller stort och smått, innan man går ner i arbetstid.

”Bra att ha ett buffertsparande

– Det är bra att se vad pengarna faktiskt går till och rätt ofta hittar man då saker man egentligen inte behöver och sen har många olika abonnemang där man inte använder tjänsten, som man rätt snabbt kan göra sig av med.

– Sen är det alltid bra att ha ett buffertsparande. Väljer man att gå ner i arbetstid tycker jag att man i sin budget ska buffra lite, säger Elisabet Kristoffersson.

LÄS MER: Åsa blev utbränd – tog beslutet att sluta jobba

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer