Nu ska Skellefteåborna inte behöva förlita sig på taxi för att ta sig ända fram till lasarettet. Foto: SVT

Buss och tåg till Skellefteå lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare att åka kollektivt till Skellefteå lasarett. Redan i år kommer lokalbussar att angöra huvudentrén, och i framtiden står hoppet till persontåg längs Norrbotniabanan.

– Den blivande perrongen kommer att gå hela vägen från resecentrum till Lasarettsvägen. Det skapar stora möjligheter för sjukhuset, kommenterar landstingets fastighetschef Ulf Widmark.

Med Botniabanan återkom möjligheterna att åka tåg till och från sjukhuset i Umeå. Men det första persontåg som ankommer Skellefteå via Norrbotniabanan lär vara minst tio år bort i tiden.

Som i Umeå

För att dra fler paralleller med Umeå är Norrlands universitetssjukhus ett nav för lokalbussarna. I Skellefteå stannar lokalbussarna i lasarettsbacken och den som behöver skjuts ända fram får förlita sig på taxi. Men redan i sommar blir det lättare att åka till och från lasarettet i Skellefteå – med buss. I dag är det för trångt för att bussarna ska ta sig in.

– Därför ska vi gräva ur omgivande slänter och bredda infarten, så att lokalbussar kan angöra huvudentrén, säger landstingets fastighetschef Ulf Widmark.

”Ser positivt på möjligheten”

Det arbetet kommer att påbörjas redan under våren. Det kommunala företaget Skellefteå Buss följer landstingets planer med intresse.

– Vi ser positivt på möjligheten att dra lokalbussarna närmare lasarettets entré förutsatt att det kan göras någorlunda smidigt utan stora tidsförluster, säger vd Andreas Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.