En buss hamnade nere i diket efter olyckan. Foto: Berno Jonsson/SVT. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Bussar och bilar i allvarlig olycka utanför Umeå

Publicerad

Två bussar och tre bilar kolliderade strax efter 23 på E4 mellan Skellefteå och Umeå under torsdagen. Ett flertal människor skadades, varav tre allvarligt.

Räddningstjänsten kom till olycksplatsen vid Laxbacken, som ligger i höjd med Sikeå, vid 23.30. Ett 30-tal människor drabbades av olyckan. 

Busschauffören i ena bussen satt fastklämd men fick hjälp av räddningstjänst att komma loss.

– Vi fick använda våra verktyg för att få lös chauffören, säger säger Yngve Isaksson, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå.

Orsaken till olyckan är oklar i nuläget, men det var halt.

– Det var halkigt. Det gick inte att gå på vägen, det var underkylt regn, säger Yngve Isakson.

Med buss till sjukhus

Först hade man tänkt föra de skadade med ambulanshelikopter till Umeå. Men det var för dåligt väder för att en helikopter skulle kunna lyfta.

– Vi tog dit en ersättningsbuss. Nu har vi räknat efter att sammanlagt har vi fått ihop ungefär 30 personer som var inblandade i olyckan. Ungefär 2-3 är allvarligt skadade och 13-15 personer är lindrigt skadade, säger Yngve Isaksson.

De övriga resenärerna som var inblandade i olyckan tas om hand av landstingets stödgrupp för psykosocialt omhändertagande.

– Det är oklart hur fort det har gått. Bussarna har legat efter varandra, det handlar inte om någon frontalkrock.

Den ena bussen var på väg från Norrbotten till Stockholm med bolaget Tapani. Den andra bussen tillhör länstrafiken i Västerbotten.

Även polis arbetade på platsen under natten. Vi 02-tiden var räddningstjänstens arbete klart.

– Räddningsinsatsen är avslutad för vår del och samtliga utryckningsfordon har lämnat platsen. När vi lämnade var en buss kvar på vägbanan, den andra bussen ligger i diket så den stör inte trafiken, säger Yngve Isaksson.

Vårdas på IVA

Ambulansen förde omkring fem personer till NUS och Skellefteå lasarett. Sedan åkte ersättningsbussen med alla andra passagerarna till sjukhuset. Tre personer skadades allvarligt enligt polisen.

Enligt en patientskaderapport från Norrlands universitetssjukhus har en personen som skadades allvarligt fått lämna IVA för vård på avdelningen. En annan är kvar på IVA, men väntas flytta till vårdavdelning så småningom.

Oroliga anhöriga kan ringa 090-785 00 70.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i området för plötslig ishalka under natten och strax efter 8 på fredagsmorgonen stoppades all lokaltrafik i Skellefteå i väntan på sandbilar.

Vid 06-tiden på fredagen var bussarna inte bärgade. Trafiken i södergående riktning är avstängd. Trafiken leds om via Västra sjulsmark och Bygdeå.

Närbild på den skadade fronten på ena bussen i den allvarliga olyckan på E4 vid Sikeå. Foto: Berno Jonsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ishalkan

Mer i ämnet