Kostnaden är beräknad till 59 miljoner kronor men nu blir det betydligt dyrare. Foto: SVT/Umeå kommun

Sveriges längsta hängbro har stött på patrull

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges längsta hängbro för fotgängare och cyklister håller just nu på att byggas i Umeå. Men bygget har stött på problem och kommer ta längre tid och bli dyrare än planerat.

Den nya bron ska heta Lundabron och byggs just nu mellan norra sidan av Umeälven och Bölesholmarna i Umeå. Men vissa delar av berget håller inte måttet och nu måste man borra djupare för att kunna fästa vajrarna som ska hålla bron på plats.

– Ja, det här bekymret kunde vi naturligtvis ha fått vara utan, säger Sune Norman som är projektledare vid Umeå kommun och ansvarig för bygget.

LÄS MER: Här byggs landets längsta hängbro för fotgängare

Nu har man fyllt 330 kubikmeter betong för att få till brofästet ordentligt och arbetet med att få till vajerfästena fortsätter. Men problemen med berggrunden innebär att bygget blir ordentligt försenat och det kommer inte att bli klart fram till nästa sommar 2018 som det var tänkt.

– Det kanske blir ett par månader eller något halvår försenat, säger Sune Norman.

LÄS MER: Det ska bli lättare att cykla i Umeå

Kostnaden är beräknad till 59 miljoner kronor men nu blir det betydligt dyrare.

– Svårt att säga hur mycket men dyrare blir det definitivt, säger Sune Norman.

Kommer ni att klara det här nu då?

-Ja, det gör vi absolut. Ge oss bara lite mer tid så ska snart bron stå klar och då blir det ett ordentligt snyggt landmärke i Umeälven, säger Sune Norman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundabron

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter