– Det har i efterhand inte gått att förstå hur det kunnat hända, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare inom Region Västerbotten, om fallet. Foto: Isabell Höjman, TT/Pressbild

Cancerpatient fick vänta över sex år på operation efter två vårdmissar

Uppdaterad
Publicerad

En patient i Västerbotten som skulle opereras för misstänkt cancer blev aldrig kallad till operation. Misstaget upptäcktes två år senare och en ny operation planerades, men inte heller denna gång kallades patienten. Samtidigt spred sig cancern.
– För den här enskilda patienten är det ju en katastrof, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare inom Region Västerbotten.

I flera års tid gick en person i Västerbotten med besvär utan att vården hittade en direkt orsak. Till slut bestämdes att patienten skulle opereras för att hjälpa till att ställa en slutlig diagnos och samtidigt avhjälpa ett annat symptom. Men någon kallelse kom aldrig.

Först två år senare upptäcktes missen.

– Det var beslutat och stod i journalen att operation skulle ske, men då ska det skrivas ett planeringsunderlag som ska processas i ett annat journalsystem. Det har man i efterhand inte kunnat hitta, säger chefsläkare Sofie Jacobsson.

Vården missade en andra gång

Nya undersökningar genomfördes och en ny operation planerades efter att misstankarna om att det rörde sig om en allvarlig sjukdom hade stärkts.

Men så skedde samma miss en gång till – patienten kallades aldrig till operation. Det upptäcktes först fyra år senare när patienten själv kontaktade vården. Vid nya undersökningar och operation konstaterades att hen hade cancer som spridit sig.

– Det finns rutiner för hur det här ska hanteras. Det har i efterhand inte gått att förstå hur det kunnat hända. Det finns nåt man kallar för bevakningssystem som man på kliniken kan utnyttja, men det har man inte använt på det sättet som man borde gjort, säger Sofie Jacobsson.

Mindre chans att bli botad

Patienten är inte sjukhusbunden idag, men cancerdiagnosen och behandlingen har dröjt många år på grund av missarna.

Är det din bedömning att patienten hade kunnat må bättre idag om operation skett tidigare?

– Möjligheten till botande behandling hade ju varit större. Så är det ju, säger Sofie Jacobsson.

Region Västerbotten säger sig ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. De har också anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer