Mattias Larsson, Centerpartiet. Foto: SVT

Centern kräver öppenhet kring Umeås styrning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) efterfrågat SVT:s källor kräver nu Centerpartiet öppenhet och att en visselblåsarfunktion inrättas.

– För mej är det helt oacceptabelt att vi har ett kommunalråd som frågar media var de fått sina uppgifter ifrån, säger Mattias Larsson (C) gruppledare i ett pressutskick.

Centern menar att nyheten om att Hans Lindberg försökt eftersöka SVT:s uppgiftslämnare är det senaste av ett antal tillfällen när det finns anledning att ifrågasätta på vilket sätt kommunalrådet och Socialdemokraterna egentligen styr kommunen.

Kräver öppenhet

Vidare menar de att den senaste mandatperioden präglats av allt för mycket röra och underligheter för att det ska vara acceptabelt och kräver nu ordning, reda och öppenhet, enligt pressutskicket.

Chefer i Umeå kommun avstängda

Vi har meddelarfrihet i Sverige och det beslutades 2011 att en visselblåsarfunktion skulle inrättas. Men det kanske inte är så konstigt att Hans och Socialdemokraterna inte är så snabba att inrätta en sådan, säger Mattias Larsson (C), gruppledare och fortsätter:

– Umeå kommun skall vara en trygg och säker arbetsplats, där man som medarbetare aldrig får känna sig förhindrad att uttrycka sin åsikt.

”Bra att han ber om ursäkt”

Harriet Hedlund, ordförande för Socialdemokratiska arbetarekommunen i Umeå, anser inte att Lindberg gjort något fel i nuläget.

– Man ska inte efterforska källor, något han heller inte riktigt gör, men det är bra att han ber om ursäkt, säger Hedlund.

Hon får medhåll från Isak From, ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.

– Jag tycker det är lite obetänkt, men i intervjun är det snarare en ryggradsreflex som jag förmodligen skulle ha gjort själv. Men självklart kan han inte gå vidare och efterfråga några källor, säger From som också sitter i riksdagen för Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet