Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lastbilschauffören Audrus Yurievichus från Litauen som stoppades i kontrollen och inte hade alla tillstånd som behövdes. Foto: Berno Jonsson/SVT

Trafikrazzia längs E4 utanför Umeå – chauffören Audrus stoppades: ”Gör sitt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora problem med brott och fusk inom yrkestrafiken. Därför genomförde trafikpolisen i Umeå en stor insats – där man stoppade och kontrollerade lastbilschaufförer.

– Under två dagar har vi fått in drygt en halv miljon kronor i sanktionsavgifter och böter, säger polisinspektör Jonas Lindvall.

Det handlar bland annat om brott mot kör- och vilotider och fusk med färdskrivare inom yrkestrafiken och om tillstånd gällande internationella transporter. Tullpersonalen hittar också narkotika i fordonen.

I en samlad insats med tullen och flera polisregioner över hela landet genomförde trafikpolisen i Umeå kontrollen av den tunga trafiken som passerar genom länet.

– Sanktionsavgifterna och böterna som vi har utfärdat under de här två dagarna visar att kontrollerna är nödvändiga. Det här samarbetet med tullen som tillhandahåller personal och hundar och sedan bilinspektörer som är experter på att inspektera och besikta fordon och som är anställda av polisen, gör att vi lättare kan upptäcka brister i de fordon som vi kontrollerar. En sådan här samlad insats gör också att vi övar ihop oss, säger Jonas Lindvall.

Suttit fast med lås kring lastbilen

Lastbilschauffören Audrus Yurievichus från Litauen har suttit fast i ett dygn med ett lås kring lastbilshjulet då han inte hade alla tillstånd som behövdes.

– Polisen har låst fast mig som en hund och jag sitter fast här på trafikplatsen i Sävar då de påstår att jag inte har alla tillstånd. Men det är klart, de gör bara sitt jobb förstås. Men nu måste åkeriet jag jobbar åt betala böterna så jag kommer härifrån, säger Audrus Yurievichus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.