Är avstängd av kommunen – hör Christina Lindkvist berätta. Foto: Patrik Samuelsson, SVT.

Christina i Skellefteå: ”Kommunen köper ut folk istället för att lösa problemen”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är en av de kommuner i landet som lägger mest pengar på att köpa ut personal. En som är kritisk till det är Christina Lindkvist som startade gruppen ”Håll käften och lyd” på sociala medier.

– Kommunen köper ut folk istället för att lösa problemen, säger hon till SVT.

I november 2019 startade Christina Lindkvist Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” där hon frågade efter åsikter om arbetsmiljön i Skellefteå kommun. Responsen blev enorm och berättelserna om arbetsmiljöproblem och utköp strömmade in i gruppen.

Christina blev även kontaktad av kommunanställda från andra kommuner och personer som pratade om att starta liknande upprop.

Miljonutköp för skattepengar

Möte med kommunen

Kort därefter gick Skellefteå kommun ut och sa att de skulle se över rutinerna. En extern utredning gjordes där det konstaterades att kommunen hade brister. I somras presenterades därför ett 13 punkter långt åtgärdsprogram. Men för Christina slutade hösten med att hon förra veckan kallades till ett möte med kommunen där det meddelades att hon stängts av från sitt jobb.

Hör varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet