Foto: SVT

Christoffer räddade livet på drunknande fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Den man som var ytterst nära att drunkna när han åkte genom bergsbydammen förra veckan hade änglavakt. De förbipasserande som med fara för sina liv räddade honom gjorde alla rätt enligt räddningstjänsten.

Christoffer Wahlberg kör över Bergsbydammen när han ser en fiskare som fastnat med sin båt.

– Han hängde i tampen på båten. Men han orkade inte hålla sig kvar och for ganska direkt med båten in i dammen.

Det var i förra veckan som en man kämpade för sitt liv efter att hans båt fastnade i en dammlucka i Bergsbydammen i Skellefteåhamnen.

Och det var inte bara Christoffer som hade stannat, andra bilar stannade också. En med två snickare som kastar sig ur bilen.

– Vi springer fram för att försöka se honom. Det gör vi inte. Men antagligen förs han med underströmmarna för han dyker upp nedströms, säger Christoffer och berättar hur de rusar till bilarna och följer efter.

Ovanlig olycka enligt Vattenregleringen

En av snickarna kastar sig i Skellefteälvens iskalla kraftigt strömmande vattnet med en boj. Christoffer och den andre snickaren tar emot vid stranden. Fiskaren är blå I ansiktet med vita läpparna när de drar iland honom. De påbörjar hjärt- och lungräddning.

Det är extremt ovanligt att någon dras ned genom dammen. Över älven framför dammen går en vajer med bojar som ska förhindra olyckor.

– Jag har jobbat här i 25 år och officiellt är det här den första gången det hänt på den tiden. Sen kan det hända saker vi aldrig får reda på, säger Lars Pettersson på Skellefteå Vattenregleringsföretag.

Klockren insats enligt räddningstjänsten

Åtta minuter efter Christroffer Wahlberg ringt SOS kommer räddningstjänsten. Räddarna fick mycket beröm, de har gjort allt klockrent enligt räddningstjänsten.

– Att vi fick igång honom redan innan räddningstjänsten kom gör att det känns att vår insats verkligen betydde någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.