Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jennifer Johannesson är frisör och bor i Malå med sin familj. Hon säger att det finns flera saker med Malå som bidrar till de förhållandevis låga smittotalen. Lennart Gustavsson (V), kommunstyrelsens ordförande, nämner avsaknaden av nattklubbar som en orsak. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är kommunerna som klarat corona bäst

Uppdaterad
Publicerad

Under senhösten har smittspridningen tagit rejäl fart i de flesta delar av Sverige. 

Men några små kommuner i norr ligger fortfarande förhållandevis lågt. Är glesheten den avgörande faktorn?

– Det kan bero på tur, men visst tror jag att vår litenhet spelar roll. Och att nattklubbslivet är minimalt, säger Lennart Gustavsson (V), kommunstyrelsens ordförande i Malå.

Antalet coronasmittade i Malå har, fram tills den här veckan, legat på under 15 stycken totalt. Nu är det 19 personer som bekräftats smittade och man hoppar därmed upp ett hack i Folkhälsomyndighetens statistik.

De kommuner som fortfarande ligger under 15 fall totalt är Bjurholm, Åsele, Dorotea och Arjeplog. Samtliga är små kommuner i norra Sverige med under 3000 invånare.

Likt Lennart Gustavsson nämner även Doroteas kommunchef tur som en bidragande orsak till de låga talen.

– Vi gör allt vi kan för att få tur, ungefär som Ingemar Stenmark: ju mer han tränade, desto mer tur fick han. Men helt plötsligt kanske vi får in det på äldreboendet. Då är det riktigt illa, har kommunchef Olli Joenväärä tidigare sagt till DN.

Coronatipset: Allt på ett ställe

Jennifer Johannesson är 27 år gammal och flyttade till Malå från Umeå för drygt ett år sedan. Hon jobbar som frisör och förutom att hon använder munskydd och visir på salongen är hennes liv sig ganska likt.

– Vi är inte så mycket uppe i varandra här från första början, säger hon.

Och hon lyfter fram att man ofta kan handla flera saker på ett och samma ställe.

– Här kan man gå på café och klädaffär i ett. Och järnaffären har inredning och smink också. Det är bra att inte behöva fara runt på olika ställen i coronatider, säger Jennifer Johannesson.

Åsa Gustafsson som intervjuas i inslaget är boende i Malå och sitter även i kommunfullmäktige för Liberalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet