Smittspridningen sker främst bland unga i åldrarna 10-29 år. Foto: Mikael Assmundsson, SVT / Johan Nilsson, TT

Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan hade Västerbotten 157 positiva fall av covid-19 och Skellefteå stod för 68 av dem.

– Smittan minskar i länet men ökar i Skellefteåområdet, där fall från ett par kluster bidrog, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Smittan är fortfarande som störst i Umeå men ökar kraftigt i Skellefteåområdet. Spridningen i länet sker framför allt i sociala sammanhang, kompisträffar, fester, fritidsaktiviteter och inom familjen. Det är flest fall i åldersgrupperna 10–29.

I Skellefteå har det under en period varit problem att boka en vaccinationstid.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi har tidigare haft dåligt om tider i till exempel Skellefteå på grund av vaccinationstillgång och bemanning. Just nu finns det möjlighet att boka tid på de flesta hälsocentralerna i Skellefteå, säger Stephan Stenmark.

Samarbete med skolor

Regionen planerar just nu för särskilda samarbeten med bland annat Umeå universitet och gymnasieskolor på flera orter för att öka och göra det lättare för de yngre personerna att vaccinera sig.

– Vi tittar på en mängd olika alternativ till hur det ska vara så smidigt som möjligt för våra yngre invånare att vaccinera sig, säger vaccinationssamordnare Ronny Lestander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet